Maalia kitiiniin

Hopeanhohtoiseksi maalattu muurahainen ja punaisella maalitäplällä merkitty kotelo.
Kuva: Lotta Sundström

Suuressa muurahaiskeossa elää tuhansia, satojatuhansia, jopa yli miljoona muurahaista. Kuka senkin on laskenut? Tutkija tietysti. Kukaan ei nypi ja laske pesästä kaikkia yksittäisiä asukkaita, vaan populaation koko on selvitettävä epäsuorin keinoin, esimerkiksi merkintä-uudelleenpyynti -menetelmällä:

Ensin pyydystetään satunnaisotannalla pesän yksilöitä, lasketaan kiinnisaatujen lukumäärä ja merkitään ne kaikki. Tämän jälkeen merkityt yksilöt päästetään vapaaksi. Jonkin ajan kuluttua (jonain lähipäivänä) suoritetaan uusi pyynti ja lasketaan kaikkien pyydystettyjen lukumäärä ja niiden joukossa olevien merkittyjen yksilöiden lukumäärä. Tämän tiedon avulla arvioidaan populaation koko.

Ellei uudelleenpyynnissä tule yhtään merkittyä yksilöä, populaation kokoa ei voida määritellä. On vaan merkittävä enemmän yksilöitä ja yritettävä uudelleen. Merkinnän on kestettävä kulumatta tai liukenematta pois. Automaali tuntuu rajulta aineelta muurahaiselle, mutta sen on todettu olevan ok; se ei haittaa muurahaisen selviytymistä arjesta tai vaikuta sen alttiuteen tulla pyydetyksi uudelleen toisella keruukerralla.

Koteloita merkkaamalla saadaan arvio myös pesän lisääntymiskyvystä ja jälkikasvusta.

Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla on tehty melkoisia merkkaus- ja laskentaurakoita! Videon kesto on alle 5 minuuttia.

Hyönteisten merkinnästä on kerrottu yleisemmin blogissa Merkittävät hyönteiset.

Iiris Kalliola