Ötököitä lautaselle – tai ruokakuppiin?

Sirkkaleivästä ja muista ötökkäruuista oli kovastikin keskustelua vuonna 2017, mutta sen suosio ei lähtenyt odotettuun nousukiitoon (1). Länsimaissa sirkkojen ja muiden hyönteisten syöntiä pidetään vähintäänkin “ei ruokahalua herättävänä”. Hyönteiset tarjoavat kuitenkin erinomaisen proteiinilähteen, joka kuormittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin lihansyönti. Hyönteisten kasvattaminen vie murto-osan tilasta ja vedestä, sekä tuottaa huomattavasti vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä, kuin perinteisten tuotantoeläinten kasvattaminen. Hyönteiset pystyvät käyttämään erilaisia orgaanisia materiaaleja ravinnokseen, ja ne voidaan ruokkia  esim. ruuantuotannon hävikkimateriaalilla. Hyönteiset ovat turvallista syötävää, ja voivat olla ravintoarvoiltaan jopa parempia kuin lihatuotteet.

Katuruokaa, frideerattuja sirkkoja.
Muualla kuin länsimaissa sirkat ja muut hyönteiset ovat normaali osa ruokavaliota. Kuva Pixabay.

Brittiläinen ruokaturvallisuusviranomainen Food Standards Agency (FSA) julkaisi tuoreen kyselytutkimuksen (2), jossa todettiin, että neljännes kuluttajista olisi valmiita kokeilemaan syötäviä hyönteisiä. Ympäristö ja kestävyys olivat suurimmat syyt, jotka saisivat ihmiset kokeilemaan hyönteisravintoa. Heistä, jotka olivat halukkaita kokeilemaan hyönteisiä,  40% haluaisi hyönteiset lisättävän ruokaan proteiinijauheena, esim. leipään tai falafel pulliin. Vastaajista, jotka olivat haluttomia kokeilemaa, osa olisi valmiita muuttamaan mieltään, jos he olisivat varmoja, että hyönteisten syönti on turvallista ja jos ne näyttäisivät herkullisilta. 80% vastaajista olivat kuulleet syötävistä hyönteisistä, ja 50% uskoi niiden olevan turvallisia syödä. Kyselyyn vastasi melkein 2 000 ihmistä. (3).

Sirkkajauhoista leivottuja sämpylöitä.
Sirkoista tai muista hyönteisistä tehtyä proteiinijauhetta voi lisätä esimerkiksi leipiin.

Ihmisten halukkuutta syödä hyönteisiä voi olla silti vaikea muuttaa. EU:ssa hyönteiset on laskettu ruuaksi vuodesta 2017, ja niihin pätee elintarviketuotannon säännöt. Suomessa on hyväksytty seitsemän lajia elintarviketuotantoon. EU hyväksyi hyönteisproteiinin rehuksi kalantuotannossa vuonna 2017, ja siipikarjan ja sikojen rehuksi se olisi tarkoitus hyväksyä tänä vuonna. Lemmikki- ja turkiseläinten rehuna hyönteisiä voidaan käyttää lähes rajoituksetta. (4 ja 5)

Koiranruokakuppi, jossa kuivanappuloita. Koristetoukkia kupin vieressä.
Koirankuppiin löytyy vaikka millaisia kuivaruokavaihtoehtoja, esimerkiksi mustasoturikärpästen (Hermetia illucens) toukista valmistettuja nappuloita. Kuva Anna Antinoja.

Kissan tai koiran ruokinta hyönteisillä tuntuu olevan monelle helpompi ajatus kuin niiden syöminen itse. Lemmikithän pyydystelevät sisälle eksyneitä hämähäkkejä ja kärpäsiä ja syövät ne hyvällä ruokahalulla. Lemmikinruuan valintaan voi vaikuttaa vahvastikin ekologisuus, ja siinä ötökkäruoka on erinomainen vaihtoehto. Suomalaisen Alvar-koiranruokayrityksen asiakaskyselyssä selvisi, että 86% vastaajista olisi valmiita käyttämään kuivaruokaa, jonka valmistukseen on käytetty hyönteisproteiinia muiden proteiinilähteiden rinnalla, ja 55% oli kiinnostunut ruuasta, jonka ainoa proteiinilähde on hyönteiset. Kyselyyn vastasi yli 300 henkilöä (6). Mars Petcare:n asiakastutkimus puolestaan paljasti, että 47% kissanomistajista voisivat harkita hyönteisten syöttämistä lemmikeilleen ja 87% kyselyyn osallistuneista piti kestävyyttä tärkeänä lemmikinruuan valinnassa (7).

Kirjoittanut Anna Antinoja

Lähteet:

  1. https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/sirkkojen-piti-olla-tulevaisuuden-ruokaa-mutta-kukaan-ei-halunnutkaan-syoda-niita-nain-sirkkabuumi-lassahti/03746eef-af8b-4e77-9656-0b52e0b8f4e9
  2. https://www.food.gov.uk/research/behaviour-and-perception/survey-of-consumer-perceptions-of-alternative-or-novel-sources-of-protein
  3. https://www.independent.co.uk/news/uk/insects-food-standards-agency-ipsos-mori-northern-ireland-wales-b1990004.html
  4. https://www.independent.co.uk/news/what-pairs-with-beetle-startups-seek-to-make-bugs-tasty-europe-european-union-startups-insects-london-b1884499.html
  5. https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikkeiden-alkutuotanto/elaimista-saatavat-elintarvikkeet/hyonteiset/
  6. https://alvarpet.com/news/uutta-hyonteisruoka/
  7. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/dec/28/why-feeding-your-pets-insects-could-become-all-the-buzz